Sant Joan Baptista De La Salle

Sant Joan Baptista de la Salle va néixer el 30 d’abril de 1651 a Reims (França) i mor el 7 d’abril del 1719. Un món molt diferent del nostre. Era fill d’una família adinerada a la França de fa més de 300 anys. En aquell moment, unes poques persones vivien al luxe, però la majoria de la gent vivia en una extrema pobressa: pagesos a les zones rurals i habitants dels suburbis de les ciutats. Només uns quants podien enviar els fills a l’escola. La majoria dels fillets i filletes tenien poques esperances per al futur.

Va ser ordenat sacerdot als 27 anys. Déu el va portar, de compromís en compromís, a fer-se responsable de l’educació dels nens pobres, cridant-lo a lliurar les seves riqueses als pobres i abandonar el que podria haver estat una carrera prometedora. Va ajuntar un grup de joves al seu voltant i, amb la seva ajuda, va obrir escoles gratuïtes. Van començar a viure en comunitat i van prendre el nom de Germans de les Escoles Cristianes (ara coneguts generalment com a Germans de la Salle) perquè serien germans dels joves, de Jesús i també els uns dels altres. 

De la Salle va transformar tota l’educació del seu temps. Una cosa que avui és evident, no ho era tant en el seu temps. Els alumnes de les escoles eren instruïts d’un en un, ell va revolucionar les escoles en ensenyar tota una classe alhora. Aleshores les classes eren a Llatí, és a les seves escoles on s’ensenyarà en la pròpia llengua (francès en el seu cas). També va ser un pioner a la fundació d’Escoles de Formació de Mestres, escoles especials per a joves amb condemnes judicials, escoles tècniques i escoles secundàries per a llengües modernes, lletres i ciències.

Joan Baptista de la Salle va escriure un bon grapat d’obres escolars i espirituals. Entre les primeres destaca La Guia de les Escoles Cristianes, el millor llibre de pedagogia del segle XVII i el que es va fer dominant a les escoles franceses d’homes fins al nostre segle (Cfr Saturnino Gallego B.A.C. 478). Cal destacar-ne que va ser un llibre col·lectiu en què Joan Baptista de la Salle va recollir la seva pròpia experiència pedagògica i la dels primers Germans. També podíem destacar com a manual important el titulat Regles de la Cortesia i Urbanitat Cristianes. De lectura obligatòria pels escolars i amb encertats consells de la bona educació francesa adaptats als fills dels artesans i els pobres que acudien a les escoles. Va escriure també sil·labaris, salteris i catecismes per a ús escolar. Entre les obres de caràcter espiritual cal destacar el llibre Meditacions. A les 16 titulades: Meditacions per al temps de retir (a penes 40 folis) traça un complet itinerari espiritual per als mestres cristians.

El 1900 Joan Baptista de la Salle va ser declarat Sant i al 1950, per la seva vida i els seus escrits inspiradors, va ser nomenat Sant Patró de tots els que treballen en l’educació. Juan Bautista de la Salle va inspirar altres com ensenyar i cuidar els joves, com enfrontar-se a l’error i la fragilitat amb compassió, com afirmar, reforçar, animar.

Còmics de Sant Joan Baptista de La Salle

Aquí podràs trobar 3 còmics diferents, que podràs llegir online, que expliquen la vida de Sant Joan Baptista de La Salle (Ediciones La Salle) tant en versió catalana com en versió castellana. Les publicacions que podràs llegir són:

El còmic De La Salle, el boig de les escoles de Javier Nóbrega.

I per als més petits, el conte infantil La història d’en Joanbap, de na Mariona Brunet, que es pot llegir amb una marioneta o titella.

La novel·la gràfica Germà de La Salle, Patró dels Educadors, creada per l’escola d’Art Multimèdia de La Salle Filipines.

De La Salle, el boig de les escoles (versió català)

De La Salle, el loco de las escuelas (versión castellano)

La història d’en Joanbap (versió català)

La historia de Juanba (versión castellano)

Germà, patró dels educadors (versió català)