Els alumnes de Geografia han treballat el projecte SALVEM LA TERRA des de la relació que hi ha entre globalització econòmica i desenvolupament, seguint les indicacions que va donar el Papa Francisco en la encíclica Laudato si , publicada en juny de 2015, en la qual posava de manifest el profund vincle que existeix entre la degradació medi ambiental i la realitat que viuen els habitants dels països menys desenvolupats.
Per tant, la tasca realitzada pels alumnes, sota el lema “Si tens cura del planeta, combats la pobresa”, ha sigut la de reflexionar sobre aquest tema, elaborar una presentació digital per donar a conèixer a altres grups d’alumnes del centre escolar, tant de Secundària com de Primària, que l’actual model de desenvolupament és injust, insolidari e insostenible. A més a més, animar al companys a la participació activa en la construcció de una ciutadania solidària, que prenguin consciència de la necessitat de la protecció del planeta i que estiguin disposats a canviar hàbits i establir prioritats.
També han proposat unes regles de comportament per lluitar contra el deteriorament medi ambiental i la injustícia social. Per exemple:
- Aprèn a valorar el que és bo i senzill, perquè es pot ser feliç, i fer feliços als altres, amb molt poca cosa.
- Gaudeix contemplant la natura, i pren consciència de que tots els ésser humans estem connectats i ens necessitem.
- Practica un temps lliure solidari, sense necessitat de consumir.
- Reconeix que el més important són les persones i que la ciència i la tecnologia estan al servei dels éssers humans, no a l’inrevés.
- Anima a la teva família i amics a comprometre’s amb el medi ambient i amb els més necessitats. Fer-lis veure que els diners no són el més importants, que, malgrat són necessaris per cobrir les nostres necessitats bàsiques, el primer és cuidar dels ésser humans i del nostre planeta.
- Pren consciència de l’empremta ecològica de la zona on vius. Segons la nostra petjada ecològica global necessitaríem l’equivalent a 1’5 planetes Terra per obtenir els recursos que consumin cada any (Objectiu del Mil·lenni 7, Garantir la sostenibilitat del medi ambient).
- Pensa cada dia un petit canvi que pot fer-te més curós amb el que t’envolta; no serveixen per res grans canvis sense regularitat: compra productes locals que no hagin necessitat ser transportats de lluny, compra productes del comerç just i d’empreses respectuoses amb el medi ambient, redueix tant el consum elèctric com el d’aigua, utilitza el transport públic o mitjans de transport ecològics, gestiona correctament els teus residus, etc.
- Has de ser responsable i t’has de comprometre. Aquesta darrera acció és el pas més difícil i el més important (Objectiu del Mil·lenni 8, Fomentar l’aliança universal per al desenvolupament).