Avui, 20 de novembre, tota la Comunitat Educativa de La Salle Maó ha celebrat El Dia Universal de l’Infant, un dia molt especial perquè està dedicat a tots els fillets, filletes, al·lots i al·lotes del Món.
És un dia de celebració pels avanços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l’atenció sobre la situació dels nens més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.
Per què es celebra el dia 20 de novembre?
Les Nacions Unides celebra aquest dia el Dia Universal de l’Infant perquè es la data en què l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant el 1959. Aquesta declaració, que no tenia legalment caràcter vinculant, no era suficient per protegir els drets de la infància. Després de deu anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el 20 de novembre de 1989, el compliment és obligatori per a tots els més de 180 països que l’han signat.
Quin és l’objectiu?
L’objectiu del Dia Universal de l’Infant és recordar a la ciutadania que els nens són el col·lectiu més vulnerable i, per tant, que més pateix les crisis i els problemes del món. Aquest dia mundial recorda que tots els nens tenen dret a la salut, l’educació i la protecció, independentment del lloc del món en què hagin nascut.
Llavors, tots els que formem La Salle Maó, des d’Infantil fins a l’ESO, i els familiars i amics que ens han acompanyat, hem fet una celebració conjunta al pati de l’escola on tots els alumnes han treballat, prèviament, un dret de la Declaració Universal.
L’acte ha començat n’Amelia presentant la cançó “los derechos humanos, tu mejor instrumento”. A continuació, l’alumne Ibai de 4t ESO ha llegit el següent manifest:
Em dic Ibai i sóc alumne de 4t de l’ESO i avui soc aquí en representació de tots nosaltres per celebrar junts el Dia dels Drets dels infants. Avui és un dia especial en què hem de recordar quins són els nostres drets i fer-los valer no solament un dia, sinó tots els dies de l’any
Hem de recordar que els nens i les nenes som la base de la societat, és per això que els nostres drets han de ser protegits per garantir condicions de vida que siguin dignes. No obstant, molt sovint es vulneren els nostres drets no només en la vida familiar sinó també en la vida social.
I hem volgut fer-ho en colors. I … Per què en colors?
A partir d’aquesta forma artística i estètica, volem demostrar que som capaços de crear pau, amor i bellesa en harmonia i equilibri, i d’aquesta manera plasmar cada un dels nostres drets .
Els colors ens recorden l’arc de Sant Martí. L’arc de Sant Martí ens ensenya un missatge molt important, i és que, l’un sense els altres no poden conviure, aporten molt poc i que perquè brilli la llum, la vida i la pau , es necessiten els uns als altres de la mateixa manera que nosaltres, tan diferents i tan iguals .
Els colors poden representar diferents personalitats, maneres de ser, de parlar de pensar. També ens inspira sensacions i emocions, desitjos … Cada un per si sol representa la individualitat, la personalitat, el que representa com un de sol, però quan s’uneixen tots , apareix una llum blanca, llum que simbolitza la puresa, la vida, la unió, la força, l’esperança, el camí, l’alegria, l’amor …..
Igual que els drets que hem treballat a classe aquests dies i que estan plasmats al mural també els colors ens representen:
-El vermell representa amor, vida, seguretat…
-El taronja representa prosperitat, vitalitat, alegria, curació
-El groc representa felicitat, fortalesa ..
-El verd representa pau, esperança, salut, creixement, plenitud
-El blau representa calma, pau espiritual, harmonia
-L’anyil representa respecte, individualitat
-El violeta representa equilibri interior, purificació cos / ment
Com diu la cançó, tots naixem lliures per somiar i construir un món ple d’igualtat perquè ningú pateixi, hem de lluitar perquè tots som un en realitat. És el pont per passar a la riba del riure i la felicitat. Pensar que la vida ens uneix i caminem sota el mateix sol que il.lumina l’arc de Sant Martí. Hi ha una cosa que aprendre, jo sóc tu i tu ets jo.
Ser nen és un tresor que cal cuidar perquè en ell hi ha el futur que un dia vindrà ple de bellesa i fragilitat i és sempre el primer que cal salvar. Caminem sense cadenes i busquem la nostra identitat perquè sempre serem únics. Els drets humans són el nostre millor instrument. Lluitar pels nostres drets i compartir-los ens ajuda a créixer com a persones. Esperem que avui sigui el principi d’una vida millor i més digna per a tots els nens del món i puguem brillar com ho fa l’arc de Sant Martí.
A continuació, uns representants de cada classe han llegit el dret que han treballat a classe i ho han penjat a un mural conjunt, i ho han fet en el següent ordre:
P1 i P2: el Dret al Jo;
P3, P4 i P5: el Dret a una Identitat;
1r Primària: el Dret a la Salut i Benestar;
2n Primària: Dret a la Comprensió i Afecte;
3r Primària: Dret a la Pau;
4t Primària: Dret a la Igualtat;
5è Primària: Dret a l’Atenció Especial (Persones amb Discapacitat);
6è Primària: Dret a la Protecció;
1r i 2n ESO: Dret a l’Educació i, finalment,
3r i 4t d’ESO: el Dret a Ser Escoltat.
El mural ha acabat d’aquesta manera:
I per acabar l’acte, un grup d’alumnes han realitzat una coreografia amb la cançó que hem treballat: