Els alumnes d’ESO del nostre col·legi participen activament amb el Comerç Just, fent diverses activitats:

Si voleu conèixer una mica més el que és el Comerç Just, a continuació teniu el treball de recerca dels alumnes de 4rt d’ESO:

 COMERÇ JUST

 El Comerç Just és un sistema comercial solidari i alternatiu, que té com a objectius principals millorar l’accés al mercat dels productors més desfavorits i canviar les injustes regles del comerç internacional, que consoliden la pobresa i la desigualtat mundial.

Els principals productes que podem trobar són:

 • Productes alimentació com: cafè, xocolata, té, mel, espècies…
 • Productes de cosmètica i higiene
 • Artesania: escultures, juguetes i productes per a casa.
 • Petits mobles.
 • Tèxtils: roba i calçat.
 • Complements com la bijuteria.
 • Papereria: quaderns, carpetes, bolígrafs, llapis, targetes.

Dia del comerç just: segon dissabte de maig

 1. HISTÒRIA

 1.1 Al món

El moviment de Comerç Just va començar en els anys compresos entre 40-50 als Estats Units. Allà es van desenvolupar les primeres iniciatives de la venda de productes realitzats per artesans que intentaven lluitar contra els baixos preus del mercat internacional, els elevats marges i la dependència enfront dels intermediaris.

Gairebé simultàniament, a Europa, l’ONG Intermón Oxfam a Regne Unit va començar a vendre artesania feta pels refugiats xinesos en els seus propis locals. Anys més tard, el 1964, va crear la primera Organització de Comerç Just.

En els anys 70 i 80, va experimentar un gran creixement que va afavorir el desenvolupament de molts productors. Avui és, també, un sistema de comerç solidari i alternatiu, un moviment global.

1.2 A Espanya

A Espanya las primeres iniciatives de Comerç Just van sorgir l’any 1986, amb l’obertura de dues botigues: a San Sebastián-Donostia (País Basc) i a Còrdova (Andalusia). Deu anys més tard  es va constituir la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

En aquest període, a Espanya, el Comerç Just ha experimentat un gran creixement en volum de vendes, acceptació i difusió. A més, s’han aconseguit èxits interessants des del punt de vista legal i de suport institucional.

 1. QUI SÓN COMERÇ JUST

La Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) és la plataforma espanyola que agrupa 29 organitzacions vinculades al Comerç Just. El seu treball se centra en potenciar aquest sistema comercial alternatiu i solidari, donant servei a les entitats membre. Forma part de l’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO):

 1. RAONS PER CONSUMIR COMERÇ JUST
  – Perquè els treballadors i treballadores reben un salari digne.
  – Perquè ells i elles reben el mateix sou per la mateixa tasca.
  – Perquè no hi ha explotació laboral infantil.
  – Perquè és respectuós amb el medi ambient
  – Perquè manté una relació comercial a llarg termini.
  – Perquè es prefinancia una part de la producció.
  – Perquè les organitzacions funcionen de manera democràtica.
  – Perquè respecta la identitat cultural.
  – Perquè part dels beneficis es destinen a projectes de desenvolupament per a tota la
  – Perquè són articles de gran qualitat.
 1. COM SABER QUE ÉS UN PRODUCTE DE COMERÇ JUST

Segons l’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO), es pot assegurar que un producte és de comerç just quan:

a) Ha estat elaborat per alguna organització membre de la WFTO: han de passar un sistema d’acreditació en el qual s’avalua el compliment dels 10 principis internacionals del Comerç Just. Aquest sistema d’acreditació inclou una autoavaluació, una auditoria externa i avaluacions per part d’altres organitzacions membre.

b) Compta amb alguna de les certificacions que atorguen segells de garantia de Comerç Just:

 1. COMERÇ JUST A MENORCA

Podem trobar productes de Comerç Just a:

 • Càritas – S’altra senalla (Maó, Alaior i Ciutadella): web i facebook
 • Fundació Vicenç Ferrer (Ciutadella): web

5.3 Diferents activitats o iniciatives que ha dut a terme Comerç Just a Menorca:

 La diada de comerç just va reunir a 300 persones a Menorca.

El recinte firal d’Es Mercadal va acollir la quinta edició de la Diada de Comerç Just que organitza anualment S’Altra Senalla-Caritas Diocesana de Menorca. El seu objectiu era clar: el de conscienciar a la població envers una política mediambiental justa amb els països del Sud per minimitzar les causes que provoquen el canvi climàtic.

Comerç Just i les escoles

La botiga de comerç just s’Altra senalla de Menorca rep la visita d’alumnes d’una escola i impulsa a la sensibilització i formació en els valors del comerç just i consum responsable.

Comerç Just es vol expandir

Ciutadella aposta per la solidaritat i el Comerç Just ja que Càritas i les seves botigues solidàries estan treballant per poder distribuir aquests productes en els supermercats i promocionar així els drets humans.

Maó es compromet a promoure el comerç just, el ple de l’Ajuntament acorda participar activament en el programa “Ciutats per un Comerç Just”

Per a descarregar el treball en pdf, clickar aqui: comerç just

Leave a Reply

Your email address will not be published.